13 dangerous mistakes that people make in first aid

When an accident occurs and you or someone else gets hurt, you may take actions based on what you hear that increase the risk of infection or harm. make it worse In some cases, these mistakes are so dangerous that they can put the victim's life at risk. In today's DigiCala Mag article, we decided to introduce you to the most common mistakes that many people make in connection with first aid and how to do it correctly. Stay with us.

BingMag.com 13 dangerous mistakes that people make in first aid

When an accident occurs and you or someone else gets hurt, you may take actions based on what you hear that increase the risk of infection or harm. make it worse In some cases, these mistakes are so dangerous that they can put the victim's life at risk. In today's DigiCala Mag article, we decided to introduce you to the most common mistakes that many people make in connection with first aid and how to do it correctly. Stay with us.

1. Tilting your head back during a nosebleed

Emergency medicine experts recommend that you never do this, as it causes blood to flow into the throat. Not only does this do nothing to control the bleeding, it may cause you to vomit blood.

Solution: Use your thumb and index finger to pinch the soft part of the nose together. and press it to the bridge of the nose (bony part above the nose). Most nosebleeds are caused by allergies or dry air and resolve within 10 minutes. If the bleeding is prolonged, close the nose with a tampon and go to the emergency room.

2. Put butter or ice on the burn site

According to experts, putting butter, ice and toothpaste on the burn is a bad advice. When you use these home remedies right after an accident, the heat gets trapped in the burn and makes the situation worse than it already is. Using ice has no effect on the burn. The goal of first aid is to bring the affected area back to normal temperature, but ice will overcool the skin.

Solution: Cool the burn area under running water for a few minutes. Take (not ice water). Then cover it with a clean cloth or sterile gauze and see a doctor.

3. You don't treat burns well enough

Now you know that you shouldn't use butter or ice to treat burns, and the best way is to run the burn under cool water. But a few seconds or minutes are not enough. You should do this for at least 10 to 20 minutes. If you only cool the surface of the skin, the heat from the burn will go deep into the skin and destroy the tissue. Solution: Put the burn under water for 10 to 20 minutes. You need some cold to prevent further damage.

4. Moving a seriously injured person

BingMag.com 13 dangerous mistakes that people make in first aid

If you are the first person on the scene of a traumatic incident such as A car accident or sports injury has occurred, you may be tempted to move the injured person to make sure they are healthy. But this may cause serious damage to the spinal cord and even cause paralysis of that person. You are only allowed to move the injured when there is a risk of fire, explosion or building collapse.

Solution: Call the emergency number (115). When there is a possibility of spinal cord injury, the best thing is to inform the emergency room so that the injured person can be taken to the hospital.

5. You use saliva to clean a cut

You've probably heard that saliva kills germs, but that's not true. There are potentially harmful bacteria in the mouth that can cause a wound infection. Washing the wound in streams or rivers is also dangerous and may lead to parasitic or bacterial infection.

Solution: Wash the wound with tap water or, if possible, with saline solution. . It is better to always have a salt serum in your first aid kit when traveling to use it when injured.

6. You use Diphenhydramine for severe allergies

Using Diphenhydramine (Diphenhydramine) or Benadryl (Benadryl) for severe allergies is a mistake that can have fatal consequences. The effectiveness of diphenhydramine lasts 30 to 60 minutes, and this period of time is very long for a person who is in anaphylactic shock. Anaphylaxis is a life-threatening emergency that requires epinephrine. Research shows that delaying the use of epinephrine is associated with death.

Solution: If you experience symptoms such as wheezing, shortness of breath, swelling of the lips or around the eyes, or hives If you do, go to the emergency room immediately. All people with a serious allergy can use epinephrine with the advice of a doctor. Talk to your doctor about when to use epinephrine, as the recommendations are not the same for everyone. Some people are advised to go to epinephrine as soon as they see a symptom or even come in contact with an allergen.

7. Brush a tooth that is out of place

Most of us do not know what to do when one of our teeth is out of place for any reason. Although brushing your teeth may seem like a good idea, resist the temptation resist Because this will damage the tooth.

Solution: Put your tooth in a glass of milk and see a dentist as soon as possible.

8. You keep the tick to show the doctor. It may be human or animal, it feeds. After finding its host, the tick sticks to its body by secreting saliva, so that it cannot be easily removed. Many diseases are transmitted to humans through ticks, such as Lyme disease and Congo fever.

Contrary to popular belief, currently health centers do not recommend keeping and testing for ticks. This is not the only misconception that doctors face. Many people think that all ticks carry Lyme disease and that antibiotics are always needed to treat tick bites. This assumption is true, but only if the deer tick bites you and sticks to your body for more than 24 hours. The sooner you remove the tick, the less likely it is to transmit harmful bacteria.

Solution: Grasp the tick with tweezers and pull it straight up. Never use matches or vaseline to kill this insect. Talk to your doctor to see if you need tests or antibiotics.

Did you know that not everyone with Lyme disease gets a rash that looks like bulls-eye? This rash is in the form of a red area, the center of which becomes pale. Some people do not experience skin rashes or experience a different form of it.

9. Heat a sprained limb or broken bone

Experts warn that heat can exacerbate inflammation. Because it increases blood flow, which can lead to more swelling. You can use heat to treat problems such as back spasms or muscle cramps.

Solution: Always use cold in these conditions to reduce swelling.

10. Trying to remove foreign objects from the eye

Trying to remove the offending agent from the eye can aggravate the injury and even lead to permanent damage. The only exception to this is when a chemical substance enters the eye. has been. In this case, you should wash the eye with water for about 15 minutes.

Solution: Place a paper cup over the eye to prevent other foreign bodies from entering. Then go to the emergency room immediately.

11. You remove the dressing from the bleeding wound

BingMag.com 13 dangerous mistakes that people make in first aid

If the dressing is stained with blood, do not remove it and Do not replace. This can destroy the blood clotting factors that have accumulated at the wound site to help stop the bleeding and lead to rebleeding.

Solution: A new bandage on Wrap old dressing. If for any reason the dressing comes off the injured area, apply pressure to the cut to stop the bleeding. Then wash the wound (to prevent infection), if there is no sensitivity, apply antibiotic ointment on it and bandage it again.

12. You don't care about treating car accident injuries

When you're in an accident, the fight-or-flight response with an increase in adrenaline makes you feel no pain at first. It may take 10 minutes or even two hours before you realize the pain. Emergency personnel who are not at the scene of an accident cannot rule out or confirm brain bleeding or broken bones.

Solution: If you have had a serious accident, be sure to go to the hospital (even if You are fine).

13. Stay in a hard-to-find place after the accident

If you have a serious allergic reaction to a bee sting in your backyard, don't lie there waiting for help or if food jumps into your throat at a restaurant. Do not go to the bathroom thinking that it is better not to disturb others. Because no one may know what happened to you and come to your aid.

Solution: In case of a serious allergic reaction or severe injury, ask someone first. to call the emergency room. Then go to the street or ask an uninjured person to go there to guide the rescuers. Stay where people can help you.

Finally

When someone is injured, it is critical to provide first aid until emergency services arrive. But sometimes, a person or those around him may take actions that have irreparable consequences due to ignorance. The things we have mentioned in this article are some of the most common mistakes people make to help the injured. Paying attention to these points can prevent the aggravation of injury.

This article is only for education and information. Before using the recommendations of this article, be sure to consult a specialist doctor. For more information, BingMag Disclaimer read.

Leave a Reply

Your email address will not be published.